Jakie masło orzechowe wybrać?
Orzechy to wartościowy składnik, którego nie może zabraknąć w zdrowej diety. Dostarczają niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, są źródłem białka, witamin i składników mineralnych. Jeżeli lubisz chrupać orzechy, to na pewno przypadną Ci też do gustu w formie smakowitej pasty. Jakie masło orzechowe wybrać? Na co zwrócić uwagę podczas zakupów?
Masło orzechowe – właściwości
W zależności od orzechów, z których je wyprodukowano, masło orzechowe dostarcza cennych składników odżywczych dla naszego organizmu i to w naturalnej postaci. Na przykład masło orzechowe z fistaszków jest bogatym źródłem białka, którego ma około 18 g w 100 g. Z kolei masło z orzechów laskowych zasobne jest w witaminę E, która nazywana jest witaminą młodości ze względu na właściwości antyoksydacyjne. Pasta z orzechów nerkowca zasobna jest w miedź, która chroni przed niedokrwistością i infekcjami.
Regularne spożywanie masła orzechowego zapobiega niedoborom magnezu, które objawiają się skurczami mięśni, uczuciem zmęczenia, sennością i problemami z koncentracją. Orzechy, a zwłaszcza włoskie, migdały i orzechy laskowe, są cennym źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych z grupy omega-3, które korzystnie wpływają na profil lipidowy krwi (obniżają poziom złego cholesterolu) i chronią przed chorobami układu sercowo-naczyniowego.
Naturalne masło orzechowe ma niski lub średni indeks glikemiczny, dzięki czemu nie powoduje gwałtownych skoków cukru we krwi, więc może znaleźć się w diecie diabetyków i osób zmagających się z insulinoopornością. Trzeba jednak pamiętać, że masło orzechowe jest produktem wysokokalorycznym i nie może być obecne w naszym menu w nieograniczonych ilościach. Zalecana dzienna porcja masła orzechowego to 2 łyżeczki od herbaty. Należy umiejętnie wkomponować je do jadłospisu tak, żeby stanowiły element jednego z 4–5 pełnowartościowych posiłków. Jedzenie masła orzechowego łyżeczką wprost ze słoika to nie jest dobry pomysł, ponieważ wtedy łatwo jest przeholować z jego ilością. Powinny na to uważać szczególnie osoby odchudzające się.
Jakie masło orzechowe jest najzdrowsze?
Dobre masło orzechowe powinno mieć naturalny skład. Najlepsze będzie więc masło orzechowe bez cukru, w którego składzie znajdują się wyłącznie orzechy. Wartościowe są też pasty z orzechów, w których składzie są naturalne dodatki, takie jak przyprawy (np. cynamon, wanilia, chilli), suszone owoce, zdrowe zamienniki cukru (np. erytrol, cukier kokosowy), kakao itp.
Ze względu na korzystne właściwości odżywcze wszystkich gatunków orzechów, warto włączyć masło do swojego codziennego menu. Nie ma większego znaczenia, jaki gatunek orzechów wybierzesz. Kieruj się swoimi preferencjami smakowymi. Warto sięgać po różne masła orzechowe, ale jeśli lubisz tylko nerkowce, to nic nie stoi na przeszkodzie, żebyś sięgał tylko po masło z nerkowców. To ważne, żeby zdrowe nawyki żywieniowe sprawiały nam przyjemność.
Z czym jeść masło orzechowe?
Masło orzechowe idealnie nadaje się jako smarowidło na kanapki, ale nie tylko. Możesz dodać je też do owsianki, koktajlu, a nawet do wytrawnych potraw. Sos przyrządzony z pasty orzechowej podkreśli smak wielu dań mięsnych, znakomicie komponuje się też z makaronami. To wyśmienity dodatek do naleśników, tostów, ciastek i gofrów. Masło orzechowe ekologiczne jest świetną bazą dla wielu zdrowych deserów, np. lodów, ciast, ciasteczek i domowych batonów. Stawiając na takie naturalne dodatki, dostarczamy organizmowi to, co dla niego najlepsze, a przy okazji jemy to, co nam smakuje.
Więcej produktów i informacji znajdziesz w sklepie ze zdrową żywnością Foods by Ann.