Food

Tarta na słodko czy słono? Sprawdzone przepisy

Tarty to wyjątkowo uniwersalne dania. Można je przygotować na wytrawnie z warzywami czy mięsem i takie potrawy świetnie sprawdzą się jako obiad, syta kolacja czy przekąska podczas imprezy. Za to słodkie tarty z dodatkiem owoców i innych pyszności to idealny zamiennik dla ciast, a co najważniejsze zawsze się udają! Przygotowaliśmy dla Was kilka sprawdzonych przepisów na tartę na słono i słodko, które można przygotować szybko i łatwo.

Tarta z truskawkami i kremem mascarpone

Prawdziwą królową pośród tart jest tarta truskawkowa. Te owoce szczególnie dobrze komponują się z kremowym, delikatnym serkiem.

Składniki:

Ciasto:

  • 250 g mąki pszennej
  • 150 g schłodzonego masła
  • 1 jajko
  • 3 łyżki cukru
  • szczypta soli

Nadzienie:

  • 500 g truskawek
  • 500 g schłodzonego serka mascarpone
  • ½ szklanki mocno schłodzonej śmietanki 30% lub 36%
  • 5 łyżek cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu wanilii

Sposób przygotowania:

  • Mąkę należy przesiać i połączyć z posiekanym masłem, cukrem i solą. Z tych składników zagniatamy dość suche ciasto (można do tego celu użyć też specjalnego miksera), a następnie dodajemy jajko. Teraz ciasto po wyrobieniu powinno mieć gładką konsystencję. Zagniecione ciasto wstawiamy na godzinę do lodówki, aby się schłodziło. 
  • Po tym czasie ciasto należy jeszcze raz zagnieść, a następnie rozwałkować na okrągły placek. Ciasto nie powinno mieć mniejszej grubości niż 1 cm.
  • Formę na tartę o średnicy 24-26 cm smarujemy masłem i przekładamy do niej rozwałkowane ciasto. Jeśli na brzegach pojawił się nadmiar masy, to możemy go odciąć. Teraz formę do tarty przykrywamy folią aluminiową, a na nią kładziemy coś, co będzie pełniło rolę obciążenia, aby ciasto zbyt bardzo nie urosło. Do tego celu można użyć np. suchej fasoli.
  • Tak przygotowaną formę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180-200 stopni na około 15 minut. Po tym czasie można już zdjąć obciążenie i folię oraz piec całość jeszcze kilkanaście minut aż ciasto lekko się zarumieni.
  • Kiedy ciasto całkowicie wystygnie, możemy zabrać się za nadzienie. Serek mascarpone, śmietankę, cukier i ekstrakt z wanilii miksujemy i ubijamy przez 2-3 minuty aż do uzyskania puszystej konsystencji. Całą masę wykładamy na spód tarty.
  • Truskawki należy umyć, usunąć z nich szypułki i pokroić na ćwiartki. Teraz układamy owoce na serowej masie i tarta jest gotowa do podania. 

Zobacz także: Tarta cytrynowa na kruchym cieście z bezą

Tarta z bezą po włosku i kokosem

Tarta cytrynowa, truskawkowa, malinowa, wiśniowa lub z dodatkiem innych owoców to klasyk. Jednak warto też spróbować trochę mniej oczywistych połączeń na kruchym spodzie. Taką właśnie propozycją jest ten przepis!

Składniki:

Ciasto:

  • 240 g mąki pszennej
  • 1/2 kostki masła
  • 20 g cukru
  • 2 łyżki wody

Nadzienie:

  • 200 g cukru
  • 3 jajka
  • 250 ml mleka kokosowego
  • 200 ml wody
  • 1 łyżka mąki/skrobi ziemniaczanej
  • skórka starta z jednej cytryny

Sposób przygotowania:

  • Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy razem aż do uzyskania gładkiej masy. Gotowe ciasto wstawiamy na godzinę do lodówki. Podobnie jak w przepisie na tartę truskawkową stosujemy sposób z obciążeniem. Ciasto na tartę pieczemy w 180 stopniach przez około 30 minut (15 minut z obciążeniem i 15 minut bez obciążenia). Aby ciasto się nie podnosiło, można również wypróbować sposób z nakłuwaniem jeszcze surowego ciasta widelcem. Takie nakłucia należy robić dość gęsto i pokryć nimi cały placek, zanim wstawimy go do piekarnika. 
  • W międzyczasie w małym garnku gotujemy mleczko kokosowe ze skórką cytryny. W misce dokładnie łączymy 3 żółtka, cukier i skrobię. Białka odstawiamy na bok – będą nam potrzebne podczas robienia bezy. Masę z żółtek wlewamy powoli do mleczka i szybko mieszamy trzepaczką. Gotowe nadzienie wylewamy na przestudzony spód. 
  • Teraz czas na bezę! Zaczynamy od zrobienia syropu. Łączymy zimną wodę z cukrem i gotujemy aż powstanie płynna, przezroczysta masa, jednak nie doprowadzamy do karmelizacji.
  • Białka ubijamy na pół sztywno i dodajemy do nich powoli gotowy syrop, cały czas miksując na niskich obrotach. Kiedy połączymy wszystkie składniki, możemy znów przejść do miksowania na wysokich obrotach. 
  • Tak przygotowaną bezę nakładamy na wierzch tarty i całość wstawiamy znów do piekarnika na kilka minut.

Zobacz także: Przepisy na tartę

Tarta z kurczakiem, pieczarkami i serem

Ten przepis idealnie sprawdzi się jako główne danie obiadowe albo przekąska podczas imprezy. Nadzienie jest bardzo zwarte i świetnie się kroi, dzięki czemu tę tartę można jeść jak pizzę! 

Składniki:

Ciasto:

  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g masła
  • 2 żółtka
  • szczypta soli

Nadzienie:

  • 500 g piersi z kurczaka
  • 400 g pieczarek
  • 50 g startego sera mozzarella
  • mała cebula
  • 3 jajka
  • 3-4 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
  • 3 ząbki czosnku
  • pół pęczka natki pietruszki
  • sól, pieprz, przyprawa do kurczaka, oregano, majeranek

Sposób przygotowania:

  • Ze wszystkich składników zagniatamy ciasto i wstawiamy je na godzinę do lodówki. Schłodzone ciasto wałkujemy i nakładamy na posmarowaną masłem formę. Podczas pieczenia możemy skorzystać ze sposobu z obciążeniem lub nakłuwaniem ciasta widelcem. Całość pieczemy ok. 15 minut w 180 stopniach. 
  • Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na patelni. Po chwili dodajemy do niej pokrojonego w kostkę kurczaka i wszystko przyprawiamy solą, pieprzem, przyprawą do kurczaka i oregano. Kiedy mięso już się podsmaży, dorzucamy pokrojone pieczarki i wyciśnięty czosnek. Całość dusimy na małym ogniu. 
  • W międzyczasie mieszamy w misce jogurt, jajka i starty ser. Wszystko doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. 
  • Na upieczony spód nakładamy farsz z kurczaka i pieczarek, a potem całość zalewamy masą serowo-jajeczną. Tak przygotowaną tartę wstawiamy ponownie do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 30 minut. Po wyjęciu z piekarnika danie posypujemy posiekaną natką pietruszki. 

Zobacz także: Przepis na tartę na słono

Tarta z białymi szparagami i jajkami na miękko

Tarta na słono nie musi być tylko z dodatkiem mięsa. Wegetariańskie dania są równie pyszne i z fantazją!

Składniki:

Ciasto:

  • 250 g mąki pszennej
  • 125 g masła
  • 1 żółtko
  • 50 ml wody
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Nadzienie:

  • 1 pęczek białych szparagów lub szparagi ze słoika
  • 200 g sera mozzarella
  • 200 ml śmietanki kremówki
  • 5 jajek
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

  • Ze wszystkich składników zagniatamy ciasto i wstawiamy je na godzinę do lodówki. Schłodzone ciasto wałkujemy i nakładamy na posmarowaną masłem formę. Podczas pieczenia możemy skorzystać ze sposobu z obciążeniem lub nakłuwaniem ciasta widelcem. Całość pieczemy ok. 25-30 minut w 190-200 stopniach. 
  • Starty ser łączymy ze śmietanką i 2 jajkami, a następnie tę masę wylewamy na lekko wystudzone ciasto. Na wierzch nakładamy szparagi (świeże należy wcześniej ugotować) i całość pieczemy jeszcze 20 minut.
  • Przed końcem pieczenia wyjmujemy tartę, ostrożnie wbijamy na nią 3 jajka i posypujemy je pieprzem. Tak zrobione danie powinno jeszcze przez 5-6 minut zostać w rozgrzanym piekarniku, aż białko się zetnie, ale żółtko nadal pozostanie płynne.

Dodaj komentarz