Uncategorized

Którą stronę folii aluminiowej używać?

Folia aluminiowa należy do produktów, które częstą są w naszej kuchni i jej użycie jest dedykowane np. do przygotowywania potraw, przechowywania produktów spożywczych czy spontaniczne zawinięcie wybranego produktu. Jej zastosowania mogą być dość szerokie, ale czy wiesz, jak naprawdę używać folii aluminiowej? Czy wiesz, która strona folii aluminiowej nadaje się bardziej do zabezpieczenia żywności, a druga strona folii aluminiowej przyda się na pieczenie mięsa? Jakie mamy strony folii aluminiowej? Jak nie używać folii? Dlaczego tak bardzo cenimy folię aluminiową?

Do czego służy folia aluminiowa?

Folia aluminiowa to rodzaj produktu, bez którego ciężko się dziś obyć w kuchni. Zdecydowanie ułatwia nam kuchenne czynności i jest wielofunkcyjna. Możemy znaleźć wiele inspirujących zastosowań folii aluminiowej w naszym życiu, a w kuchni przydaje się ona zwłaszcza do takich czynności jak pieczenie mięsa i ryb, przechowywania żywności, do pakowania.

Z pewnością folia aluminiowa jest dla ciebie niezbędna. Możesz w niej przygotować mięso czy warzywa na grilla, piec w niej potrawy w piekarniku, owinąć ryby i również cieszyć się ich wyśmienitym smakiem. Odrobina folii pozwala zarówno na wzmocnienie naturalnego smaku potraw jak również na to, aby uchronić naszą żywność przed zepsuciem się. Znasz ten moment, gdy przygotowujesz obiad dla męża, wracającego z pracy, ale wykonujesz go nieco za wcześnie? Wystarczy zawinąć gotowe danie w folię, aby uniknąć jego ponownego odgrzewania i tracenia przy tym walorów smakowych. A może pamiętasz, jak zawijałaś synowi kanapki w folię aluminiową, aby mógł się w szkole cieszyć jej śweżością? To są właśnie te szczególne właściwości folii aluminiowej.

Wiesz, z pewnością, że folia nie przepuszcza światła, dzięki niej żywność dłużej zachowa świeżość, pozwala ona utrzymać temperaturę dania, a także wspomaga proces pieczenia (znacznie przyspiesza proces pieczenia). Czy jednak naprawdę powinniśmy przykrywać nią żywność? Czy możemy jej używać do intensywnego podgrzewania dań? Oczywiście, że tak, ale musimy wiedzieć do czego dana strona folii aluminiowej służy. 

A do czego poza kuchnią, możemy użyć folii aluminiowej? Pomysłów jest wiele. Z całą pewnością, jeśli chodzisz do fryzjera, to wiesz, że jest ona używania chociażby do farbowania włosów. W domu za to, możesz ją zwinąć w kulkę i użyć jako srebrnego zmywaka do zmywania naczyń i na sucho i na mokro. Prócz tego, możesz owinąć folią aluminiową nogi kanapy czy komody, by łatwej było ją przesuwać po parkiecie, nie rysując go. 

Gdy robisz remont, możesz też używać folii aluminiowej wraz z folią malarską, do zabezpieczenia różnych powierzchni. Owiń nią klamki, karnisze, uchwyty. 

Folia przyda się także do zaostrzenia nożyczek. Wystarczy, że złożysz folię na kilka części i przetniesz ją nożyczkami.

Strony folii aluminiowej – błyszcząca strona folii aluminiowej vs matowa strona folii aluminiowej

Zadając pytanie – która strona folii aluminiowej jest istotniejsza, możemy odczuwać mały dyskomfort. Jak to – która strona? To jest dwojaka strona folii? Owszem, folia posiada stronę błyszczącą oraz jest na niej strona matowa.

Na początek, warto wiedzieć, że strona błyszcząca izoluje ciepło, ta strona trzyma ciepło a matowa strona jest właściwie chłodna, zachowuje niższą temperaturę i przedłuża świeżość i trwałość żywności.

Lśniąca część folii aluminiowej nadaje się idealnie do pieczenia mięsa i ryb. Jeśli owiniemy produkt błyszczącą stroną do wewnątrz, to dłużej utrzymamy wysoką temperaturę. Z kolei jej matowa część pozwala na zachowanie temperatury niższej. Owijając produkt, mając po stronie wewnętrznej stroną matową – sprawimy, że produkty będą dłużej świeże.

Czyli podsumowując, jeśli chcesz piec mięso, danie powinno się stykać ze stroną błyszczącą. Jeśli chcesz coś przechować, żywność ma się stykać z matową stroną.

Jak nie używać folii?

Niezależnie od tego, od czego strona błyszcząca odpowiada czy też weźmiemy pod uwagę stronę matową, są sytuacje, gdy nie powinniśmy używać folii aluminiowej.

W pierwszej kolejności, nie powinniśmy umieszczać jej w kuchence mikrofalowej. Urządzenie to wytwarza bowiem fale elektromagnetyczne, które w zderzeniu z folią aluminiową, mogą spowodować iskrzenie. To z kolei może prowadzić albo do uszkodzenia mikrofali lub nawet do ryzyka pożaru.

Po drugie, folia aluminiowa nie powinna być używana wraz z metalicznymi naczyniami tj. miski, tacki. Powoduje to bowiem ryzyko reakcji chemicznej, podczas której możemy doświadczyć metalicznego smaku, a w ostateczności może mieć to niekorzystny wpływa na nasze zdrowie.

Folia aluminiowa jest darem i produktem, dzięki któremu łatwiej nam znosić codzienne życie. Jest ułatwieniem w wielu dziedzinach – nie tylko tych kuchennych. Wiedząc, jaka strona folii aluminiowej służy do czego, będziesz mogła jeszcze bardziej skutecznie i odpowiedzialne stosować ją u siebie w domu.

Pamiętaj oczywiście o zdrowym rozsądku. Pamiętaj, że strona folii ma znaczenie i zapamiętaj, która strona jest do pieczenia, a która przechowywania.

Dodaj komentarz