Uncategorized

Melasa trzcinowa — bogactwo witamin i minerałów

Zapewne każdy, kto w jakimkolwiek stopniu interesuje się zdrowym odżywianiem i chce dokonywać na co dzień świadomych wyborów, zdaje sobie sprawę, że klasyczny cukier nie działa korzystnie na nasz organizm. Nie da się jednak ukryć, że czasami trudno jest całkowicie z niego zrezygnować. Z pomocą przychodzi nam melasa trzcinowa, nazywana także “czarnym złotem”. Smakuje bardzo podobnie do rafinowanego cukru, a może dostarczyć nam wielu wartościowych minerałów i witamin, które realnie przekładają się na nasze zdrowie! 

Melasa trzcinowa — co to jest? 

Melasa trzcinowa ma postać gęstego, ciemnego syropu, który powstaje podczas produkcji brązowego cukru, a dokładniej, z soku wytwarzanego w procesie miażdżenia trzciny cukrowej. Jest to pewnego rodzaju wartościowy “odpad”, ponieważ zawiera bogactwo minerałów i witamin. W jej składzie można znaleźć: 

mangan — jest odpowiedzialny za prawidłową pracę układu nerwowego oraz płciowego, a także uczestniczy w metabolizmie cholesterolu, 

magnez — odpowiada za prawidłową pracę mięśni oraz układu sercowo-naczyniowego, 

żelazo — stymuluje odporność organizmu i redukuje uczucie zmęczenia, 

witaminy z grupy B — w tym kwas foliowy, który pomaga naszemu organizmowi w tworzeniu czerwonych krwinek, niacyna (B3) zwalczająca trądzik czy stany zapalne skóry, wtiamina (B1) wykazująca właściwości antyoksydacyjne oraz kwas pantotenowy (B5) zapobiegający starzeniu się, 

potas — odpowiada za równowagę kwasowo-zasadową w organizmie,

chrom — pobudza aktywność trzustki oraz uczestniczy w przemianach tłuszczów, zwiększa tolerancję glukozy,

selen — hamuje rozwój komórek nowotworowych, 

fosfor — odpowiada za prawidłowy rozwój kości i funkcjonowanie układu nerwowego, 

miedź — chroni przed uszkodzeniem komórki. 

W łyżeczce melasy znajduje się tyle samo wapnia co w szklance mleka krowiego! Warto wspomnieć, że jest również w pełni naturalna, dzięki czemu to doskonały zamiennik cukru. Sporą zaletą jest to, że jej popularność stale rośnie, dzięki czemu można ją kupić w coraz większej ilości sklepów i marketów. 

Melasa trzcinowa — jakie korzyści płyną z jej stosowania?

Melasa trzcinowa to prawdziwe bogactwo substancji korzystnych dla naszego organizmu. Jej rozważne stosowanie z pewnością wspomoże układ odpornościowy oraz będzie wsparciem w dbaniu o zdrowe serce. Co więcej, poprawi koncentrację oraz pamięć, co jest szczególnie przydatne dla osób pracujących umysłowo. Sprawdzi się także doskonale w zapobieganiu nowotworom i osteoporozie. 

Po melasę trzcinową powinni sięgać też wszyscy, którzy ograniczają kalorie — zawiera ich aż o 30% mniej od swoich zamienników. Dodatkowo pomaga obniżyć stres i złagodzić stany niepokoju, a dzięki zawartości kwasu mlekowego, zmniejszy problemy ze skórą, łagodząc trądzik czy zaczerwienienia. 

Nie da się ukryć, że na rynku dostępnych jest coraz więcej słodzików, jednak właściwości melasy trzcinowej sprawiają, że to właśnie po nią warto sięgać. Posiada ona także wiele składników, które sprawiają, iż ma ona działanie lecznicze. Zastanawiasz się, w jakich przypadłościach może pomóc? Przychodzimy z wyjaśnieniem! 

Po pierwsze, melasa trzcinowa, jak już wcześniej wspomnieliśmy, doskonale sprawdzi się w walce z wszelkiego rodzaju problemami skórnymi. Łagodzi trądzik, a nawet bolesne zapalenia. Dodatkowo pomoże osobom z nadwagą, ponieważ posiada niski indeks glikemiczny i mniej kalorii od cukru. Słodzik hamuje też siwienie włosów i przyśpiesza ich wzrost, a nawet przywraca prawidłowy poziom libido. Jeśli borykasz się z zespołem jelita drażliwego lub nawracającymi zaparciami, koniecznie wprowadź go do swojej diety — powinien przynieść ulgę. Dobrze działa także na stawy, więc jeśli mierzysz się z ich zapaleniem, możesz liczyć na ulgę w bólu. Podsumowując, zdecydowanie każdy powinien jej spróbować! 

Jak stosować melasę trzcinową?  

Jak już wspomnieliśmy, melasę trzcinową można powszechnie stosować jako zamiennik cukru. Warto używać jej do słodzenia herbaty, kawy, dżemów, a nawet wypieków — nada im piękną złocistą barwę i chrupkość. Pamiętaj, że dzienna dawka, to około 1-2 łyżeczki.

Melasa trzcinowa doskonale smakuje jako nadzienie naleśników oraz smarowidło na kanapki. Można z pewnością powiedzieć, że słodzik ten znajdzie zastosowanie wszędzie tam, gdzie sięgamy po cukier lub miód. Koniecznie wypróbuj go jako dodatek do owsianek i jaglanek! Nie każdy wie, że dobrze sprawdza się także w celach kosmetycznych i kąpieli, szczególnie dla alergików. Łagodzi ona stany zapalne i wspaniale działa na skórę. Nie czekaj i przetestuj melasę trzcinową już dziś — Twój organizm z pewnością odczuje różnicę, a bogactwo witamin i minerałów wzmocni odporność.

Dodaj komentarz