
Tarta na słodko czy słono? Sprawdzone przepisy
Tarty to wyjątkowo uniwersalne dania. Można je przygotować na wytrawnie z warzywami czy mięsem i takie potrawy świetnie sprawdzą się jako obiad, syta kolacja czy przekąska podczas imprezy. Za to słodkie tarty z dodatkiem owoców i innych pyszności to idealny zamiennik dla ciast, a co najważniejsze zawsze się udają! Przygotowaliśmy dla Was kilka sprawdzonych przepisów na tartę na słono i słodko, które można przygotować szybko i łatwo.
Tarta z truskawkami i kremem mascarpone
Prawdziwą królową pośród tart jest tarta truskawkowa. Te owoce szczególnie dobrze komponują się z kremowym, delikatnym serkiem.
Składniki:
Ciasto:
- 250 g mąki pszennej
- 150 g schłodzonego masła
- 1 jajko
- 3 łyżki cukru
- szczypta soli
Nadzienie:
- 500 g truskawek
- 500 g schłodzonego serka mascarpone
- ½ szklanki mocno schłodzonej śmietanki 30% lub 36%
- 5 łyżek cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu wanilii
Sposób przygotowania:
- Mąkę należy przesiać i połączyć z posiekanym masłem, cukrem i solą. Z tych składników zagniatamy dość suche ciasto (można do tego celu użyć też specjalnego miksera), a następnie dodajemy jajko. Teraz ciasto po wyrobieniu powinno mieć gładką konsystencję. Zagniecione ciasto wstawiamy na godzinę do lodówki, aby się schłodziło.
- Po tym czasie ciasto należy jeszcze raz zagnieść, a następnie rozwałkować na okrągły placek. Ciasto nie powinno mieć mniejszej grubości niż 1 cm.
- Formę na tartę o średnicy 24-26 cm smarujemy masłem i przekładamy do niej rozwałkowane ciasto. Jeśli na brzegach pojawił się nadmiar masy, to możemy go odciąć. Teraz formę do tarty przykrywamy folią aluminiową, a na nią kładziemy coś, co będzie pełniło rolę obciążenia, aby ciasto zbyt bardzo nie urosło. Do tego celu można użyć np. suchej fasoli.
- Tak przygotowaną formę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180-200 stopni na około 15 minut. Po tym czasie można już zdjąć obciążenie i folię oraz piec całość jeszcze kilkanaście minut aż ciasto lekko się zarumieni.
- Kiedy ciasto całkowicie wystygnie, możemy zabrać się za nadzienie. Serek mascarpone, śmietankę, cukier i ekstrakt z wanilii miksujemy i ubijamy przez 2-3 minuty aż do uzyskania puszystej konsystencji. Całą masę wykładamy na spód tarty.
- Truskawki należy umyć, usunąć z nich szypułki i pokroić na ćwiartki. Teraz układamy owoce na serowej masie i tarta jest gotowa do podania.
Zobacz także: Tarta cytrynowa na kruchym cieście z bezą
Tarta z bezą po włosku i kokosem
Tarta cytrynowa, truskawkowa, malinowa, wiśniowa lub z dodatkiem innych owoców to klasyk. Jednak warto też spróbować trochę mniej oczywistych połączeń na kruchym spodzie. Taką właśnie propozycją jest ten przepis!
Składniki:
Ciasto:
- 240 g mąki pszennej
- 1/2 kostki masła
- 20 g cukru
- 2 łyżki wody
Nadzienie:
- 200 g cukru
- 3 jajka
- 250 ml mleka kokosowego
- 200 ml wody
- 1 łyżka mąki/skrobi ziemniaczanej
- skórka starta z jednej cytryny
Sposób przygotowania:
- Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy razem aż do uzyskania gładkiej masy. Gotowe ciasto wstawiamy na godzinę do lodówki. Podobnie jak w przepisie na tartę truskawkową stosujemy sposób z obciążeniem. Ciasto na tartę pieczemy w 180 stopniach przez około 30 minut (15 minut z obciążeniem i 15 minut bez obciążenia). Aby ciasto się nie podnosiło, można również wypróbować sposób z nakłuwaniem jeszcze surowego ciasta widelcem. Takie nakłucia należy robić dość gęsto i pokryć nimi cały placek, zanim wstawimy go do piekarnika.
- W międzyczasie w małym garnku gotujemy mleczko kokosowe ze skórką cytryny. W misce dokładnie łączymy 3 żółtka, cukier i skrobię. Białka odstawiamy na bok – będą nam potrzebne podczas robienia bezy. Masę z żółtek wlewamy powoli do mleczka i szybko mieszamy trzepaczką. Gotowe nadzienie wylewamy na przestudzony spód.
- Teraz czas na bezę! Zaczynamy od zrobienia syropu. Łączymy zimną wodę z cukrem i gotujemy aż powstanie płynna, przezroczysta masa, jednak nie doprowadzamy do karmelizacji.
- Białka ubijamy na pół sztywno i dodajemy do nich powoli gotowy syrop, cały czas miksując na niskich obrotach. Kiedy połączymy wszystkie składniki, możemy znów przejść do miksowania na wysokich obrotach.
- Tak przygotowaną bezę nakładamy na wierzch tarty i całość wstawiamy znów do piekarnika na kilka minut.
Zobacz także: Przepisy na tartę
Tarta z kurczakiem, pieczarkami i serem
Ten przepis idealnie sprawdzi się jako główne danie obiadowe albo przekąska podczas imprezy. Nadzienie jest bardzo zwarte i świetnie się kroi, dzięki czemu tę tartę można jeść jak pizzę!
Składniki:
Ciasto:
- 200 g mąki pszennej
- 100 g masła
- 2 żółtka
- szczypta soli
Nadzienie:
- 500 g piersi z kurczaka
- 400 g pieczarek
- 50 g startego sera mozzarella
- mała cebula
- 3 jajka
- 3-4 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
- 3 ząbki czosnku
- pół pęczka natki pietruszki
- sól, pieprz, przyprawa do kurczaka, oregano, majeranek
Sposób przygotowania:
- Ze wszystkich składników zagniatamy ciasto i wstawiamy je na godzinę do lodówki. Schłodzone ciasto wałkujemy i nakładamy na posmarowaną masłem formę. Podczas pieczenia możemy skorzystać ze sposobu z obciążeniem lub nakłuwaniem ciasta widelcem. Całość pieczemy ok. 15 minut w 180 stopniach.
- Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na patelni. Po chwili dodajemy do niej pokrojonego w kostkę kurczaka i wszystko przyprawiamy solą, pieprzem, przyprawą do kurczaka i oregano. Kiedy mięso już się podsmaży, dorzucamy pokrojone pieczarki i wyciśnięty czosnek. Całość dusimy na małym ogniu.
- W międzyczasie mieszamy w misce jogurt, jajka i starty ser. Wszystko doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem.
- Na upieczony spód nakładamy farsz z kurczaka i pieczarek, a potem całość zalewamy masą serowo-jajeczną. Tak przygotowaną tartę wstawiamy ponownie do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 30 minut. Po wyjęciu z piekarnika danie posypujemy posiekaną natką pietruszki.
Zobacz także: Przepis na tartę na słono
Tarta z białymi szparagami i jajkami na miękko
Tarta na słono nie musi być tylko z dodatkiem mięsa. Wegetariańskie dania są równie pyszne i z fantazją!
Składniki:
Ciasto:
- 250 g mąki pszennej
- 125 g masła
- 1 żółtko
- 50 ml wody
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Nadzienie:
- 1 pęczek białych szparagów lub szparagi ze słoika
- 200 g sera mozzarella
- 200 ml śmietanki kremówki
- 5 jajek
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
- Ze wszystkich składników zagniatamy ciasto i wstawiamy je na godzinę do lodówki. Schłodzone ciasto wałkujemy i nakładamy na posmarowaną masłem formę. Podczas pieczenia możemy skorzystać ze sposobu z obciążeniem lub nakłuwaniem ciasta widelcem. Całość pieczemy ok. 25-30 minut w 190-200 stopniach.
- Starty ser łączymy ze śmietanką i 2 jajkami, a następnie tę masę wylewamy na lekko wystudzone ciasto. Na wierzch nakładamy szparagi (świeże należy wcześniej ugotować) i całość pieczemy jeszcze 20 minut.
- Przed końcem pieczenia wyjmujemy tartę, ostrożnie wbijamy na nią 3 jajka i posypujemy je pieprzem. Tak zrobione danie powinno jeszcze przez 5-6 minut zostać w rozgrzanym piekarniku, aż białko się zetnie, ale żółtko nadal pozostanie płynne.

