Food

Jak upiec idealne brownie?

Ciasto czekoladowe jest jednym z najprostszych i najpopularniejszych przysmaków. Mimo to, trudno jest osiągnąć perfekcyjny smak oraz konsystencję tego wypieku. Podpowiadamy, jak upiec idealne brownie!

Jak upiec idealne brownie – co jest najważniejsze?

Kluczem do tego, by zrobić doskonałe ciasto czekoladowe, jest właściwe przygotowanie masy. Jak upiec idealne brownie? Najważniejsze, by zadbać o odpowiednie proporcje składników. W tym przypadku potrzeba zdecydowanie mniej mąki, a więcej czekolady oraz masła. Dzięki temu ciasto będzie lekko wilgotne.

Kolejną ważną kwestią jest przesianie wszystkich sypkich składników. Najlepiej jest przesypać je przez sitko do osobnej miski oraz dokładnie wymieszać, zanim połączy się je z masłem, jajkami, czekoladą i cukrem. Dzięki temu uniknie się brzydkich grudek, a masa będzie bardziej puszysta.

Nie bez znaczenia jest też przygotowanie formy do pieczenia brownie. Najlepiej zastosować specjalny natłuszczany papier lub grubo wysmarować spód i brzegi masłem. Wtedy gotowe ciasto będzie o wiele łatwiej wyjąć, a jego obrzeża będą pysznie chrupiące.

Na co uważać podczas pieczenia brownie?

Oprócz podstawowych zasad można wymienić jeszcze kilka porad, do których stosują się najlepsi kucharze i piekarze. Bardzo ważne jest nie tylko właściwe przygotowanie formy, ale też wybór odpowiedniego wariantu. Najlepsze są szerokie blachy, na których wylana masa ma wysokość ok. 3 cm. Brownie prawie w ogóle nie rośnie, dlatego w zbyt głębokich keksówkach czy innych formach mogłoby się nie dopiec.

Bardzo ważne jest także to, by uważać na temperaturę czekolady dodawanej do masy. Po dokładnym roztopieniu kostek w kąpieli wodnej należy odczekać ok. 15 minut. Jeśli doda się gorący płyn do jajek, mogą się ściąć.

Kluczowym czynnikiem jest również właściwe nastawienie piekarnika. Brownie piecze się krótko (ok. 20 min) w 180°C. Ciasto dobrze sprawdzać patyczkiem – wierzch powinien być kruchy, ale wnętrze wilgotne. Warto robić to co jakiś czas, by nie dopuścić do wyschnięcia całej masy.

Pomysł na brownie w innym wydaniu znajdziesz na stronie blok czekoladowy przepis.

Dodaj komentarz