Uncategorized

Warszawa – knajpy z klimatem PRL-u

Jeśli zachwycają Cię opowieści o Warszawie lat 60. i 70., jesteś ciekawa tego okresu historii i chciałabyś poczuć klimat tamtych lat, koniecznie odwiedź knajpy z klimatem PRL-u – Warszawa oferuje ich całkiem sporo. Poniżej znajdziesz listę kultowych warszawskich lokali, które przeniosą Cię do czasów dancingów, neonów i kolorowych ubrań szytych w domu na wykrojach z Burdy. W tych miejscach zjesz również smaczny i niedrogi posiłek.

Warszawa — knajpy z klimatem PRL-u

Zwiedzając Warszawę, warto wstąpić, chociaż do jednej z knajp z klimatem PRL-u. Wiele dawnych miejsc wciąż działa, przy zachowaniu oryginalnych receptur dań, wystroju i tego samego personelu, czyli wszystkiego, co składa się na niepowtarzalny klimat. Oto kilka z nich.

Bar Mleczny Złota Kurka – Marszałkowska 55/73

Wnętrze Złotej Kurki przypomina klimat z serialu „Miś”. W środku znajdziesz stare stoły i krzesła, a do obsługi nie boją się tylko odezwać starzy bywalcy. Wprawdzie talerze i sztućce nie są przykręcone do stołów śrubą, ale karta dań to typowy przegląd kuchni polskiej. Nieśmiertelny kompot, rozwodniona zupa, naleśniki z marmoladą (ok, w sezonie można liczyć na jagody lub truskawki). Plus jest taki, że można tu niezmiennie liczyć na niskie ceny. O dziwo, istnieje możliwość płatności kartą, co jest chyba jedynym udogodnieniem przypominającym o XXI wieku. W porze lunchu w barze ustawiają się długie kolejki, a spotkać można tu zarówno studentów, jak i kloszardów.

Bar mleczny Rusałka – Floriańska 14

W barze mlecznym Rusałka panuje klimat rodem z filmów Barei. Wnętrze zdobi boazeria na ścianach i kwadratowe stoliki przykryte ceratą i szklaną szybą. Posiłki odbiera się w charakterystycznym okienku, do którego również zwraca się samemu naczynia. W menu polska klasyka: zupy, naleśniki, pierogi i kotlety. Wszystko w niskich cenach. Wielbiciele barów mlecznych twierdzą, że Rusałka jest jednym z najlepszych tego typu miejsc w całej Warszawie. Stołują się tutaj nie tylko foodie i młodzi miłośnicy domowej polskiej kuchni, ale też emeryci, którzy przychodzą tu od lat.

Cafe Mozaika – Puławska 53

Za czasów PRL-u Cafe Mozaika odwiedzali artyści, dziennikarze i politycy, a stałymi bywalcami byli m.in. Krzysztof Kieślowski i Andrzej Wajda. To tutaj odbywały się słynne w całej Polsce dancingi. Stare wnętrze niedawno odnowiono, pozostawiając detale oraz charakterystyczny neon z tamtej epoki. Menu podzielono na Starą Mozaikę z tradycyjną polską kuchnią oraz Nową Mozaikę z daniami kuchni śródziemnomorskiej i bałkańskiej. Zjesz tutaj tatar, bitki wołowe z kopytkami i pierogi oraz faszerowane bakłażany i hummus. Dania są przygotowane od ponad 30 lat przez te same znakomite kucharki – panią Halinkę, Marysię i Danusię.

Restauracja Lotos – Belwederska 2

Jeśli chcesz spróbować kultowej „lornety i meduzy”, czyli kieliszka wódki podawanego z zimnymi nóżkami, koniecznie odwiedź Lotos. Restauracja utrzymuje się na rynku w niezmienionej postaci od lat 70. i jest nazywana „luksusowym” barem mlecznym. Na wejściu powita Cię obowiązkowa szatnia oraz talerzyk na stoliku, na opłatę za pozostawienie okrycia. Ściany wnętrza restauracji zdobi wiklina. W Lotosie warto również spróbować śledzi, flaków, pierogów oraz żurek.

Bar kawowy Piotruś – Nowy Świat 18/20

Bar Piotruś istnieje na mapie Warszawy od roku 1958. W menu znajdziesz bigos, flaki i pierogi wiele przystawek, które podawane są do alkoholi. Należy tu koniecznie dodać, że alkohol jest dość tani, co z pewnością przyciąga wielu gości.

Dodaj komentarz