Spirulina – opinia, właściwości i rodzaje
Spirulina, czyli zielononiebieska alga w kształcie mikroskopijnej spirali, zaliczana jest do tzw. superżywności. Jest niezwykle bogata w wartościowe składniki odżywcze, przyspiesza metabolizm, wzmacnia odporność, sprzyja oczyszczaniu układu trawiennego, a także zapobiega powstawaniu miażdżycy. Sprawdź, jakie opinie ma spirulina, jakie są jej wartości odżywcze i w jakiej formie ją spożywać.
Spirulina — właściwości
Spirulina jest jedną z najwartościowych roślin na Ziemii. Jest bogata w białko, z którego składa się w ponad 60%, dzięki czemu na długo zapewnia uczycie sytości. Jest źródłem witaminy B1, która jest niezbędna do prawidłowego trawienia tłuszczy oraz białek, a także witamin B2, B3, B6, B9, C, D, A i E. Dzięki zawartości żelaza zalecana jest szczególnie wegetarianom i weganom, oczywiście skorzystają z niej również osoby, które spożywają mięso, ponieważ żelazo zawarte w spirulinie jest dobrze przyswajalne. Oprócz tego dostarcza do organizmu wiele ważnych mikroelementów: potas, chrom, miedź, magnez, mangan, fosfor, selen, cynk i sód, a także wapń, którego zawiera aż 26-krotnie więcej niż mleko.
Spirulina — opinie
Spirulina ma bardzo dobre opinie, ponieważ jak żadna inna roślina poprawia funkcjonowanie organizmu i chroni przed wieloma chorobami, m.in. obniża ciśnienie krwi, chroni przed cukrzycą, ma działania przeciwstarzeniowe i chroni przed nowotworami, pomaga usuwać metale ciężkie, działa antyalergicznie, a także wspomaga odchudzanie.
Spirulina nie jest jednak dobra dla wszystkich. Ze względu na wysoką zawartość białka nie powinny jej spożywać osoby z fenyloketonurią. Nie nadaje się również dla osób spożywających leki przeciw krzepnięciu krwi, a także dla cierpiących na choroby autoimmunologiczne. Dlatego przed zastosowaniem spiruliny należy skontaktować się z lekarzem.
Większość osób, które przyjmuje spirulinę, potwierdza zwiększenie aktywności organizmu, polepszenie koncentracji, spadek wagi i zmniejszenie głodu oraz wzmocnioną odporność. Mogą ją stosować ludzie w każdym wieku, także dzieci, ponieważ łatwo się przyswaja. Sportowcy podkreślają, że spirulina dostarcza energii, zwiększa wytrzymałość i przyspiesza regenerację. Środek sprawdzi się również w codziennych dolegliwościach, takich jak katar, czy kaszel. Dodatkowo przywraca równowagę kwasowo-zasadową.
Spirulina — jak stosować?
Spirulina dostępna jest w postaci tabletek, proszku oraz jako spirulina hawajska. Tabletki są najłatwiejsze w dawkowaniu, należy jednak uważać na tańsze suplementy, w których występują związki pomocnicze, odpowiadające za utrzymanie kształtu. Często jest ich tak dużo, że suplementacja mija się z celem. Ze sproszkowanych alg można przygotować koktajl albo użyć ich jako przyprawy, w czystej postaci trudno je zażyć, ponieważ są niesmaczne. Spirulina w proszku powstaje bez zbędnych substancji pomocniczych, dzięki czemu nie trzeba już przyjmować kilkunastu gramów suplementu, a wystarczy najwyżej kilka do dziesięciu, w zależności od potrzeb i szczególnych zaleceń. Najbardziej ceniona jest spirulina hawajska, która uprawiana jest na Hawajach w Kailua Kona, gdzie panują najlepsze na świecie warunki atmosferyczne do jej uprawy. Co ważne, do uprawy nie używa się żadnych pestycydów ani herbicydów, a końcowy produkt zawsze podlega kontroli laboratoryjnej. Środek idealnie sprawdza się jako dodatek do żywności, koktajli, smoothies czy też maseczka na skórę. Ta odmiana zawiera najwięcej substancji odżywczych.